Raszta toldás elkészítése

Raszta póthaj beszerzése

Vagy amint fentebb már írtam meglévő tincseket szerzel be, vagy levágott „élő” hajat veszel megfelelő kereskedésbe, esetleg ismerőstől/rokontól. Amire nagyon figyelni kell és beavatatlanként is egyértelműen meg tudsz állapítani. Lehetőleg teljes mértékben egyezzen meg a színe a te hajad színével. Akkor nem kell ezzel törődnöd csak, ha emberi hajat veszel, és az elkészítés után be szeretnéd festetni. A haj minőségéről pedig annyit, hogy minél erősebb szálú hajat szerezz, hogy tartós legyen, és kövérded hatásúak legyen a tincseid, az néz ki szépen a legtöbbünk szerint.

Raszta javítás és készítés segíthetek
raszta hosszabbítása extrák
raszta hosszabbítása extrák

A dreadlock póthaj szétszedés

Innentől kezdve mindegyiket ugyanúgy kell kezelni, nagyjából ugyanúgy viselkednek. Attól függ a kiválasztandó hajtincs vastagsága és hosszúsága, hogy toldani, pótolni, javítani akarunk-e vele.
Ha toldani, akkor ugyanannyira vastag tincset kell kiválasztanunk, mint a haj, amiből az a tincs készült, egyszerűen nézzük meg a tincs alján a hajat. Persze vegyük figyelembe, hogy ott a hajhagymák távolsága miatt nem szemmértékre kell megállapítani, hogy ugyanannyi hajszál van-e a kezünkben lévő tincsben és a kiegészíteni kívánt dreadlockban. A hosszúságánál a kiválasztott tincsnek pedig azt vegyük figyelembe, hogy mint a készítés menüpontban is olvasható, a raszta készítése során átlagosan 3/4-ed részére ugrik össze a haj, vagyis annyira hosszú legyen a megdolgozandó tincs, amilyen hosszú kiegészítést szeretnénk plusz egyharmad hossz még erre (mivel a 100 egység hosszúból 75 lesz az elkészítés során, így visszafele a 75-öt 25öt kell még megtoldani, ami az 1/3-ada). Persze nem muszáj minden tincsnek ugyanakkorának lennie és ugyanolyan vastagnak, ez már a (készítő helyett) a delikvens kívánságára van bízva.
Ha csak erősíteni szeretnénk a tincsen, akkor sajnos magunknak kell rájönnünk,hogy mennyi hajat használjunk, én arra jöttem rá, hogy inkább vékonyabb de hosszú tincsekkel jó dolgozni javításkor, tovább maradnak tartósak ,erősek, egyben.
A hibák eltüntetéséhez nagyon kicsi haj szükséges, hisz nem erős tartás kell nekünk, csak egy kis látványvilág változás, ez van készen a leggyorsabban is, pár perc és volt-nincs.

A pótlás össze bozontolása

Nem kell tupírozással szenvedni mint a raszta haj készítésnél, hiszen itt nem egy fix ponthoz kötött a hajszálak töve, épp ebből kiindulva nem is lehetne túl egyszerűen tupírozni. A legegyszerűbb,leggyorsabb módszer,ha a tenyered közepére fejteted a hajat, és elkezded körbe körbe erősen dörzsölni a kezeidet. Aztán egy pár kör után beteszed a tenyeredbe a kilógó hajszálakat,ezt megint megismétled, és így tovább. Végül kapsz egy erősen összeállt gombolyagot,ezt megfogod a két szélén, széthúzott amennyire szeretnéd hogy hosszú alapanyagod legyen. Ennyi az egész, nagyon kis hálás feladat amúgy.

A toldás tincseinek horgolás

Ezt a kis bozontunkat a kis fejű tű módszerével (Javítási módszereknél van elírva) keményre horgoljuk, de úgy, hogy az egyik oldalán olyan 4-5 cm-ert egyáltalán nem horgolunk meg, ez lesz majd a felhelyezési pont a hosszabbítás során.
Abban az esetben,ha erősíteni szeretnénk, nem toldani, akkor a széthúzott gombolyagot rátekerjük spirál szerűen a tincs hibás részére úgy,hogy a hibán túl, legalább 3-4 cm-re kilógjon a javító-haj, mert így lesz szép látványú és tartós a pótlás. A spirál szerűen feltekert hajat a tetején és a végén jó alaposan horgoljuk meg, hogy ott maradjon, és utána kezdjük el a köztes részeket megcsinálni.

Raszta tincsek felhelyezés

Mivel előző résznél a pótlást leírtam, így ez a Felhelyezés címke már csak a hosszabbításra vonatkozik. A megmaradt 4-5 centiméteres részt tekerjük úgy rá a tincs végére, de úgy hogy a visszahorgolt tincs véget a kis fejű tűvel kicsit tépázzuk meg, abból is jó, ha kiállnak hajszálak. A 4-5 cm-eres rész a tincsen menjen végig,tehát a raszta tincs vége és a pótlás kemény vége érjen össze mindenképpen. A kis tűs módszerrel jó alaposan dolgozzuk össze őket, ha szükséges, akkor sima pótlásként leírt kiegészítéssel még erősítsük össze őket, jó sokáig kell összetapadniuk.

Facebook Comments Box
Ez biztosan nem csak Neked volt érdekes, oszd meg másokkal: